Under pandemien har vi blant annet sett på om økt bruk av hjemmekontor og mer tid i hjemmet har påvirket hvordan forbrukerne ser på sin bolig og bosituasjon (se for eksempel rapportene Bolig og pandemi og Flyttemønster).
Aldersforskjeller
Mange av funnene peker på at pandemien har påvirket de unge i større grad enn de eldre. For eksempel har vi undersøkt om forbrukerne har endret sine krav på hva en bolig må inneholde, som følge av koronasituasjonen.
Her ser vi tydelige forskjeller mellom ulike aldersgrupper, der de yngre i høyere grad mener at kravene har endret seg. Blant forbrukere i alderen 25–34 år mener 41 % at de har endret kravene, mens 3 % mener det samme i aldersgruppen over 65 år.
Revurdert boområdet
I vår Future Living-undersøkelse om Flyttemønster svarer også en stor andel av de yngre at koronasituasjonen har bidratt til at de har revurdert hvilket område de ønsker å bo i.
Blant de yngre som har planer om å flytte er det også en større andel som mener at pandemien har fremskyndet deres flytteplaner.
Deling
En annen ting som er interessant med denne gruppen, er hvordan de forholder seg til dette med deling av rom og fasiliteter. I våre undersøkelser har vi sett tegn som peker på at de unge, og da spesielt unge enslige, er gruppen som er mest positiv til å dele rom og fasiliteter med andre.
Vi har også sett at det er relativt lav kjennskap til Co-living-konseptet og bokonsepter der deling er sentralt, men at den, ikke helt overraskende, varierer mellom ulike aldersgrupper, og at kjennskapen er høyest blant de yngre.
Til slutt
Mye tyder på at preferansene til de yngre har endret seg på mange områder og at de har revurdert sin boligsituasjon. Denne gruppen er derfor interessant å undersøke nærmere, noe vi gjør i årets siste Future Living-rapport, som vi har valgt å kalle De unge.
Ønsker du å vite mer om rapporten og Future Living?
Kontakt produktsjef Andreas Brand: ab@prognosesenteret.no